Toelating schadelijkste gewasbeschermingsmiddelen wijzigt

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat presenteerde vorige week een vijftienpuntenplan met concrete acties. Een deel hiervan richt zich specifiek op de land- en tuinbouw. Een van de belangrijkste maatregelen is het aanpassen van de toelating van elf gewasbeschermingsmiddelen die volgens het ministerie verantwoordelijk zijn voor een te hoge concentratie schadelijke stoffen in het water. De land-en tuinbouw wordt daarbij als belangrijkste bron aangewezen. De precieze invulling van deze maatregel is nog niet bekend. Hiervoor komt begin 2026 een nieuw voorlopig plan van aanpak.
De maatregelen zijn volgens demissionair minister Robert Tieman van Infrastructuur en Waterstaat nodig om sneller te voldoen aan de Europese waterkwaliteitsdoelen, de Kaderrichtlijn Water (KRW). Eind 2024 bleek uit de tussenevaluatie dat er nog 'aanzienlijke opgaven resteren om in 2027 aan de KRW te voldoen'.
Monitoring verbeteren
Om vervuiling beter aan te pakken, zet het ministerie ook in op verbeterde monitoring. Nieuwe analyses moeten helpen om vervuilingsbronnen beter te lokaliseren. Zowel op nationaal als regionaal niveau worden hiervoor initiatieven gestart, schrijft Tieman. Daarbij is het ook de bedoeling dat meetgegevens sneller terechtkomen bij boeren en tuinders, zodat zij hun gebruik van gewasbeschermingsmiddelen nog tijdens het groeiseizoen kunnen aanpassen.
De risico's voor het halen van de KRW-doelen liggen vooral bij het gebruik van nutriënten (zoals meststoffen) en gewasbeschermingsmiddelen. Met het achtste actieprogramma Nitraatrichtlijn wordt nog dit jaar geprobeerd stappen te zetten om het mestgebruik beter te reguleren. Daarnaast worden metalen en geneesmiddelen genoemd als belangrijke bronnen van waterverontreiniging.
Volgens het ministerie lukt het geen enkel land in de Europese Unie om in 2027 volledig aan alle KRW-doelen te voldoen. Nederland vormt daarop geen uitzondering, ondanks de inzet van extra maatregelen. Wel voldoet Nederland aan ruim 80 procent van de doelen. Dit percentage neemt de komende jaren toe, verwacht Tieman.